Theorie

 

Voordat je praktijkexamen doet, moet je eerst slagen voor het theorie-examen. Aangeraden wordt om met het leren van theorie zo vroeg mogelijk starten, omdat deze kennis in de praktijk ook belangrijk is. Daarnaast kan te lang wachten met theorie ook vertraging gaan opleveren in het praktijktraject. Er zijn meerdere mogelijkheden om de theorie te leren, zoals zelfstudie of met begeleiding. De meeste leerlingen kiezen voor zelfstudie. Daarnaast bied ik altijd 2 uur gratis theoriebegeleiding aan.

 

Bij het leren kun je boeken gebruiken, maar er is ook een online opleiding beschikbaar.

  1. Internet. Je kunt een theoriekaart kopen, waarbij je toegang hebt tot een digitale rijopleiding (www.itheorie.nl). Na elk hoofdstuk van het digi-boek volgt een toets die positief moet worden afgesloten. De opleiding bevat ook trainingsfilms voor gevaarherkenning en praktijkinstructie in 3D films. Als het digi-boek compleet is doorgewerkt, heb je de beschikking over 50 oefen-examens! De opleiding heeft een onbeperkte studieduur.
  2. Boeken. Er is een theorieboek, een boek met examentraining en een CD-ROM met examenvragen bij de rijschool te koop.

Voor het theorie-examen kun je jezelf inschrijven bij het CBR via www.cbr.nl. Je moet dan wel met iDeal betalen. Maar de rijschool kan je natuurlijk ook inschrijven, dan betaal je wel wat meer.

 

Het theorie-examen bestaat uit 3 onderdelen:

  1. Gevaarherkenning. Van de 25 vragen moet je er 13 goed hebben.
  2. Verkeersregels. Van de 12 vragen moeten er 10 goed worden beantwoord.
  3. Verkeersinzicht. Van de 28 vragen moeten er 25 goed zijn.